3 enkla vårpyssel för barn

3 enkla vårpyssel för barn

Pyssel ska vara för alla, även för dom minsta! Dessa tre vårpyssel för barn kommer vara kul för hela familjen att genomföra. De allra minsta kan behöva lite assistans men i slutändan kommer ni ha en hel del nya fina vårdekorationer hemma.

Precis som med alla pyssel kan man alltid variera vad man själv vill inkludera i sitt pyssel, det är inte alltid man behöver köpa nytt för att följa instruktionerna till punkt och pricka utan ibland kan man helt enkelt anpassa sitt pysslande utifrån vad man har hemma!

Vårträd av papper

Ett enkelt vårpyssel för barn, beroende på barnets ålder kan ni antingen skriva ut en mall för trädet här eller måla ett eget träd!

För detta pyssel behöver du:

 • Utskrivbar trädmall (valfritt) eller vitt papper att måla eget träd på
 • Vit kartong   
 • Akvarell/vattenfärg   
 • Svart akryl- eller akvarellfärg   
 • Färgat kartong eller konstruktionspapper i rosa, lila, 2 nyanser av grönt   
 • Sax eller kniv  
 • Pinnar/penna att snurra papper runt
vårpyssel för barn träd av papper
vårpyssel för barn träd av papper
trädmall

Steg 1

Skriv ut trädmallen. Äldre barn vill kanske rita sin egen trädstam. Använd då en blyertspenna för att skissa upp trädet så att det enkelt går att sudda om det blir lite fel. 

Steg 2

Måla bakgrundsfärg, exempelvis en fin blå himmel. Låt himlen torka helt och fyll sedan i trädet eller måla ett eget. 

Steg 3

Klipp ut dina pappersremsor med kartong eller papper. Vi använde rosa och lila för blommorna och 2 gröna nyanser för bladen. Vi skar våra pappersremsor till 1-2cm tjocka med en kniv men det går lika bra att klippa med sax. För blomfärgerna klippte vi papperet i hälften först så att remsorna blir kortare, vilket vi tycker ger en finare blomstorlek.

Steg 4

Snurra pappersremsorna runt en pinne eller en penna, doppa sedan i en liten skål med lim och tryck fast på trädet. 

För att göra bladformen, kläm bara in din spiralform i båda ändarna, som i exemplet ovan.

Mindre barn kan behöva hjälp med att klippa och snurra pappersbitarna. Men att limma på är kul för alla barn. 

Låt barnen vara kreativa och placera ut bladen där helst det passar dom. Det kan vara fint att limma några nere vid trädets rot med! 

Tulpaner av gafflar

Ett kul vårpyssel för barn och vuxna – ge bort som en fin bukett till någon eller ha framme hemma som dekoration i vår! Detta är även ett kul pyssel för förskola eller fritids. 

För detta pyssel behöver du:

 • Plastgafflar (helst vita eller genomskinliga)
 • Akrylfärg (helst i olika färger)
 • Grönt papper eller tyg
 • Sax
 • Lim

En fin bukett att ha framme!

Ställ de fina plastgaffel-tulplanerna i ett glas eller en liten vas. Fyll botten med glaskulor eller dekorationssand för att få dem att stå stabilt. Ett superfint vårpyssel att dekorera hemmet med!

vårpyssel för barn tulpaner av gafflar

Steg 1

Måla skaftet på plastgafflarna grönt. Detta blir stammen på tulpanen. Måla antingen med en pensel eller doppa hela skaftet ner i en avlång behållare full med grön färg. När skaftet torkat, måla toppen på tulpanerna i olika färger. 

Steg 2

Klipp ut blad av det gröna tyget eller pappret och limma på stjälken av plastgaffels-tulpanerna. Variera gärna med 1-2 blad per blomma. Placera därefter blommorna i en fin liten vas och njut av dom!

Vårpyssel för barn 1-3 år: Måla lejongap med fingerfärg!

Detta superenkla vårpyssel för små barn behöver du knappt handla någonting för att lyckas pyssla ihop. 

För detta pyssel behöver du:

 • Vitt papper
 • Fingerfärg
 • Grön penna (eller grön färg & smal pensel)
påskpyssel för barn 1 3 år

Enkelt vårpyssel för små barn:

Låt barnen rita stjälken till blomman själva med penna eller pensel, eller hjälp dom lite på traven. Man kan variera detta pyssel in i all oändlighet – vilka färger man vill använda, hur många stjälkar man vill måla och hur stora de ska bli. 


Vrid lite på fingrarna när ni trycker dit blombladen med fingerfärg så de pekar in mot stjälken. Våga blanda lite färger för roligast resultat!